Na twee moeilijke zomers trekt Nederland er weer volop tussenuit dit jaar. Een aangenamer onderwerp om over te schrijven is er momenteel niet, de vakantie! Dat gevoel van even alles achterlaten, de tijd voor elkaar te nemen en te ontspannen. Een onbezorgde vakantie begint bij een goede voorbereiding. Daarom neem ik je in deze blog alvast mee op een korte AVG-reis met enkele verrassingen.

Het is bijna zover om op vakantie te gaan

Wellicht heb je de deur van het kantoor al gesloten om van een welverdiende vakantie te genieten. Anders ga je dit ongetwijfeld binnenkort doen. Gelukkig neemt een collega of een externe waarnemer even alle zaken over. De vraag is echter, is deze overdracht goed geregeld? Check het nog even voor je op reis gaat en denk nog even na met wie je jouw Out-of-Office berichten deelt.

Met het vliegtuig op vakantie

Over de rijen op Schiphol hoeven we het niet te hebben. Ook op de regionale luchthavens, zoals Eindhoven en Rottedam is het ondertussen vanaf buiten in de rij staan. Vertrek dus goed voorbereid op vakantie. Enkele tips:

  • Zorg ervoor dat de luchtvaartmaatschappij je contactgegevens heeft, zodat je geïnformeerd wordt bij eventuele operationele problemen.
  • Probeer indien mogelijk online in te checken.
  • Installeer de app van de luchtvaartmaatschappij en de luchthaven van vertrek en aankomst.
  • Ga bij last-minute vertragingen/annuleringen steeds naar de balie van de luchtvaartmaatschappij; alleen zij kunnen in dit geval tickets aanpassen.
  • Vraag steeds naar je rechten (hotel, maaltijden, EU261 compensatie (Passagiersrechten),…)
  • Hou steeds alle bewijsstukken bij om later eventuele klachten in te dienen.

Je ziet dat enkele van deze tips extra aandacht vragen op vlak van de AVG. Want je contactgegevens aan de luchtvaartmaatschappij geven, is weliswaar handig, maar worden deze echt enkel gebruikt voor communicatie met betrekking tot jouw vlucht, of krijg ja na je vakantie promotiemails? Let dus goed op de privacy voorwaarden, of geef enkel een e-mailadres dat je tijdelijk of weinig gebruikt.

Inchecken in het hotel, of je huurauto ophalen

‘Hartelijk welkom, mag ik uw paspoort alstublieft?’ Waarschijnlijk komt die vraag je niet onbekend voor. Er moet door de receptioniste van het hotel of verhuurbedrijf ‘even een kopietje’ gemaakt worden. Niet doen! Daar staan namelijk persoonlijke gegevens op, zoals je pasfoto en BSN-nummer, die hackers kunnen gebruiken om mee te frauderen.

Het goede AVG-nieuws? Dat er een erg handige KopieID-app door de Rijksoverheid is ontwikkeld. Daarmee worden identiteitsgegevens die niet verwerkt mogen worden door jou doorgestreept. Hartstikke relaxt en AVG bestendig zou ik willen zeggen! Deze app is te downloaden in Google Play en de Apple App Store.

Een vakantie verder van huis

Kies je voor een vakantie buiten de EU, hou er dan rekening mee dat de AVG niet meer van toepassing is. Ieder land heeft zijn eigen privacywetgeving en die zijn lang niet allemaal even streng als wij in Nederland en de EU gewend zijn.

Er zullen situaties in de wereld zijn waar je ongemerkt meer in de gaten gehouden wordt. In Aziatische landen bijvoorbeeld, heeft jouw privacy minder waarde en ik vraag mij af of het gaat om het bieden van gemak of het toch iets meer neigt naar het bekende ‘Big brother is watching you’.

Om dit te verduidelijken, een voorbeeld. Wie met het vliegtuig naar Singapore reist en zijn of haar smartphone aanzet bij het uitstappen uit het vliegtuig heeft de kans dat zijn of haar koffer razendsnel bij de bagageband ligt. Want doordat je mobiel aanstaat weet men waar je loopt en krijgt jouw koffer een grotere voorrang op de koffer van iemand die honderden meters achter je loopt. Best aangenaam, maar waar ligt de grens dan?

Digitale controlestaat?

Het volgende voorbeeld is voor mij grensoverschrijdend. Persoonlijk heb ik weleens in Azië in een prachtig hotel verbleven waar een tablet voor mij en mijn vrouw klaarlag. Een service van het hotel om de tablet mee te nemen als we in de stad wat wilden opzoeken. Het is enorm servicegericht, zeker ook omdat roaming tarieven buiten de EU heel hoog zijn.

Maar is het ook wenselijk? Of is het aangenamer dat je ergens vrij kunt rondlopen zonder dat je het gevoel hebt dat een onbekend persoon je in de gaten houdt?

Privacy is in mijn beleving ook een kwestie van keuzes maken. Wij hebben de tablet op de kamer gelaten omdat een ‘digitale controlestaat’ mij wat te ver gaat. Welke keuze zou jij maken? Daar ben ik nieuwsgierig naar.

Een aangename vakantie! Geniet van je vrijheid!

-Clément-